„Szakura örök
Mi változik? A HÁTTÉR!
Csalfa egy játék...”
tvr

10 éves korom óta mélyen vonzódom a japán kultúrához.
Életem egyik legnagyobb álma vált valóra, mikor 2002-ben elnyertem a Monbusho japán állami ösztöndíjat és a Kobe Egyetemen 2 évig vizsgálhattam a japán művészeti nevelést.

Hazatérésem után sem szakadtam el a japán élményeimtől és az ott gyűjtött művészeti inspirációktól. 2009-ben megjelent egy kétnyelvű, képes mesekönyvem, amely egy kokeshi baba történetén keresztül mutatja be a japán kultúrát a magyar gyermekeknek.
A könyv sikerén felbuzdulva kezdtem el 2011-ben kokeshiket készíteni, több mint 2000 különböző kokeshi elkészítése után is úgy érzem, kifogyhatatlan inspirációt jelentenek számomra.

Azóta többször is alkalmam nyílt japán mesterekkel személyesen találkozni, tanulmányozni munkájukat és tanulni tőlük. Az elmúlt években számos japán, illetve hazai kiállításon mutattam be munkáimat és tartottam előadásokat a kokeshik tradícióiról és történetéről.
2015 májusában az a megtiszteltetés ért, hogy az 57 éve Japánban megrendezésre kerülő tradicionális japán kokeshi versenyen legelső külföldiként átvehettem Mijagi tartomány kormányzójának díját.

Egy csodálatos folyamatnak tartom a kokeshik születését; a fa lelket ad a kokeshinek, míg a kokeshi új életet ad a fának és így jóval túlmutat egy „fababa” fogalmán. A kokeshi a formák játéka, végtelen variációs lehetőségével, egyszerű mértani formából néhány ecsetvonással bármi megszemélyesíthető.
Amikor kokeshiket készítek lelkem japán része bújik elő, és boldog vagyok, hogy Magyarországon is megmutathatom azt a fantasztikus Japánt, ami bennem él.
Így jutottam el a japán népművészettől a kortárs babaművészetig, a KOKESHI-től  KAKO-ig.